Movember: Alt om Movember

Alt om Movember

Hva betyr «Mo»? Hva er grunnen til alt oppstyret i November? Får menn brystkreft? Hva er egentlig dette Movember? Alt dette, og mer til, skal vi hjelpe deg med å få svar på. Hensikten med denne artikkelen/samlesiden er å samle all informasjon rundt Movember, og geleide deg fint og pent igjennom årets Movember! Så gir vi litt tips og triks i samme slengen også.

Hva betyr Movember?

«Mo» er slang for moustache på Australsk. Og som du sikkert vet allerede, er moustache det engelske ordet for bart. Og siden det hele foregår i November, ble det da naturlig og med en morsom vri på det hele – at det skulle hete Movember.

Liker du denne artikkelen? Del den med andre da vel!

Hvordan startet Movember?

Vanligvis starter en veldedighet/organisasjon med en sak, og noen som er direkte berørt av denne saken. De går da videre med å lage arrangementer, og videre får de støtte av en stiftelse. Dette er ofte den vanlige måten det skjer på. Men Movember har en helt annen utradisjonell start, hvor noen få menn i 2003(dagens grunnleggere av Movember) tok seg noen øl og hadde en vanlig samtale en søndag ettermiddag. Etterhvert dreide samtalen over på hvordan ting vanligvis kommer tilbake på moten, og etter enda flere øl begynte de å fundere på hvorfor mustasjen ikke hadde gjort comeback enda. Så det endte med en uhøytidelig utfordring om å få tilbake mustasjen – med de samme reglene som er idag – og de skulle i slutten av November måned kåre en vinner av den beste, og selvsagt også den verste mustasjen. Og på denne tiden så var det svært få som hadde mustasje, så de skapte riktignok mye kontrovers.

Etter en morsom reise gjennom denne måneden, fant de ut at de måtte prøve å få dette videre. Det var veldig populært med kampanjer for brystkreft for kvinnene, men det var rett og slett ingenting for menns helse. Det var da de fant ut at prostatakreft er tilsvarende brystkreft i form av antall menn som dør av det og er diagnostisert med det. Det er derfor slagordet for Movember er «Changing the face of men’s health», altså at du skal forandre utseendet ditt for 30 dager i November, men samtidig engasjere deg i mannlig helse. Så Movember er hardt arbeid fra noen ildsjeler, som sa opp dagsjobben sin og jobbet fullt ut med dette, og satset virkelig alt. Det var ikke før i 2007 det virkelig fikk fotfeste, og i 2010 var Movember en virkelig global organisasjon. Idag handler Movember om så mye mer enn en spøk, men om opplysning rundt kreft, og ikke bare mannlig kreft.

Okay, jeg er med! Hva gjør jeg nå?

For det første, kan du inspisere reglene nøye. Når reglene er godt fordøyd, kan du nå scrolle igjennom denne enkle listen:

– Den første November skal alle menn stille glattbarbert. Ikke noe semi-løsning her, alt skal bort! Dette kalles «shave-down»
– Deretter skal du holde det groende ut hele November, og snakke varmt om Movember når folk spør deg hva du holder på med
– Husk å hold skjegg og slikt unna, det er kun barten som skal få lov til å gro!
– Gratulerer, du kan nå kalle deg en Mo Bro!
– Når November er over, feirer alle Mo Bros og Mo Sistas barteprosjektet på offisielle Gala Partés som arrangeres over hele verden.

Liker du denne artikkelen? Del den med andre da vel!

Movember reglene på norsk

Klikk på bildet for størst mulig versjon

Mo Sisters er like viktig som Mo Bros!

Jentene går ikke arbeidsledige i November bare fordi det hovedsakelig handler om prostatakreft. De har også en viktig oppgave, og det er å dele og skape opplysning rundt emnet, og ikke minst rekruttere Mo Bros! Så ikke heng på latsiden jenter! Mo Sisters gjør i prinsippet det samme som Mo Bros, bortsett fra å anlegge bart.

Skattefradrag for donasjoner over 500kr

Husk på dine Norske rettigheter, du kan kreve skattefradrag for donasjoner til visse frivillige organisasjoner. Dette kalles gavefradragsordningen, og du kan lese mer om dette her: Skatteetaten.no/gavefradrag Dette er gode nyheter, for det betyr at du kan gi mer!

Sjekk deg selv for prostatakreft

Poenget med Movember er å rette lys mot kreft for menn. Derfor bør du – i tillegg til å skaffe deg den råeste moustache – sjekke deg selv for kreft. Kreftforeningen har laget en kjekk huskeliste som du kan gå igjennom.

Bli med på laget til Skjegg.no!

Klikk her for å bli med på laget vårt! http://moteam.co/skjegg-no

Hva er din «Movember story»?

Fortell oss din «Movember story» på Instagram, Twitter eller Facebook. Det kan være alt fra ditt første år med Movember, til første gangen du hørte om det.

Tips til hvordan bart du kan gro!

Okay, du skal nå gro bart, men du ønsker å gjøre litt ut av det. Finn her tips til åssen stil du kan kjøre!

https://youtu.be/1i0jq-k9zjA

Liker du denne artikkelen? Del den med andre da vel!

Referanser:

https://www.ted.com/playlists/203/the_best_mustaches_on_ted_com

https://en.wikipedia.org/wiki/Movember

https://kreftforeningen.no/stott-kreftforeningen/movember/

https://no.movember.com/nb/about